Class 6th S.S. Question Paper with Solution

Class 6th S.S. Question Paper with Solution

Day & Date    :          

Subject           :           Social Science

Class               :           VI

Duration: 3:00 hours                                                                                     M.M.: 80

General Instructions:

  1. There are five sections and 40 questions in this paper.
  2. Section A has 18 (Q. 1 to 18) Objective-type Questions of 1 mark each. Do any 16 Questions.
  3. Section B has 9 (Q. 19 to 27) Short Ans. type Ques. of 3 marks each. Do any 6 Questions.
  4. Section C has 4 (Q. 28 to 31) Case Study-based Questions of 4 marks each. Do all Questions.
  5. Section D has 8 (Q. 32 to 39) Long Ans. type Questions of 5 marks each. Do any 5 Questions.
  6. Section E has 1(Q. 40) map-based question. (2 marks from History & 3 marks from Geography.)

Note- Attach the filled-up map inside your answer book.

 Section – A

Very Short Answer Type Questions. Do any 16 Questions.
Q1. Match the following items given in column A with those in column B. Choose the correct answer from the options given below:
Column A                                                                  Column B
  1. Hydrosphere                                                   i) America
  2. Alps                                                                  ii) Africa
  3. Colorado River                                               iii) Europe
  4. Nile                                                                  iv) combined mass of water  
Options:
a) a – ii, b – i, c-iv, d-iii
b) a – iii, b – iv, c – i, d – ii
c) a – iv, b-iii, c-i, d-ii
d) a – i, b – iv, c – ii, d – iii
Q2. Which is the most important unit of rural administration?
(a)District or zila                                             (b)Pargana
(c) Tehsil                                                          (d) Governor

Q3. What do you mean by the term ‘Atmosphere’?

Ans. The blanket of air that surrounds the Earth is called the atmosphere.

Q4. What was known as black gold in the Roman Empire?

(a)  Pepper                                                     (b)  Cloth                   
(c) Coal                                                           (d) White gold  

Q5 Which movement of the earth causes day and night?

(a) Revolution                                                 (b) Rotation
(c) Both (a) and (b)                                         (d) None of these

Q6. Name any two countries which share land boundaries with India.

Ans: Pakistan, Nepal.

Q7. What is an external process of landforms?

Ans. The external process is the continuous wearing down and rebuilding of the land surface.

Q8. The Southernmost Himalayas are known as _________________.

(a) Shiwaliks                                      (b) Himachal
(c) Himadri                                         (d) None of these      

Q9. Define the term ‘Terrace Farming’.

Ans. Terrace farming is a method of farming whereby “steps” known as terraces are built onto the slopes of hills and mountains.

Q10. What is the basic occupation of 80% of Indians?

Ans: Agriculture.

Q11. The _______ is a line of mountains.

(a) Hill                                                            (b) Range
(c) Plateau                                                       (d) None of these
 
Q12.  The earliest work in Tamil literature is_______________________.
(a) Sangam Literature                                  (b) English Literature                  
(c) Arabic Literature                                       (d) Sanskrit  Literature

Q13. Who is the famous Tirthankara of Jains?
(a) Lord Krishna                                             (b) Lord Shiva
(c) Lord Mahavira                                        (d) Lord Mahesh

Q14. Who is the head of the tehsil?

(a) Sarpanch                                                    (b) Tehsildar
(c) Ticket collector                                         (d)  None of these

Q15. In the question given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statement and choose the correct option:

Assertion (A): Tsunami is a huge sea wave.
Reason (R): A Tsunami is generated due to an earthquake below or near the ocean floor.
Options:

a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A. 
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A. 
c) A is correct but R is wrong. 
d) A is wrong but R is correct.

 16. Match the following items given in column A with those in column B. Choose the correct answer from the options given below:
 Column A                                                                  Column B
a) Southernmost Himalayas                     i) Western Ghats
b) Sahyadris                                                  ii) Shivaliks
c) Palk Strait                                                  iii) Aravali Hills
d) Oldest mountain range                           iv) India and Sri Lanka
 Options:
a) a – ii, b – i, c-iv, d-iii
b) a – iii, b – iv, c – i, d – ii
c) a – iv, b-iii, c-i, d-ii
d) a – i, b – iv, c – ii, d – iii

Q17. Identify the picture given below and choose the correct option.

(a) Volcanic Eruption                                        (b) Earthquake
(c) Landslides                                                      (d)  None of these

Q18. The world’s highest rainfall occurs in________________________.

(a) Mumbai                                                      (b) Mawsynram
(c) Jaipur                                                           (d)  None of these
                                                                                 Section – B
Short Answer type questions: (Do any Six Questions)

Q19. How are plains formed?

Ans. The rivers flow down the slopes of mountains and erode them. They carry forward the eroded material.    Then they deposit their load consisting of stones, sand, and silt along their courses and in their valleys. It is from these deposits that the plains are formed.
 

Q20. Why are mountains sparsely populated?

Ans. Mountain regions are thinly populated because they have steep slopes and lack in fertile soil. These conditions are not favorable for agriculture. The steep slopes on the other hand, make transportation and physical communication difficult.

Q21. Write a brief note on Harshavardhana.

Ans. Harshavardhana became the ruler of Thanesar after both his father arid elder brother died. He took over the kingdom of Kanauj after his brother-in-law was killed by the ruler of Bengal. Harsha led an army against the ruler of Bengal. He got successful in the east and conquered both Magadha and Bengal.
 

Q22. What is the difference between Municipal Council and Municipal Corporation?

Ans. Municipal Council – A Municipal Council, is a local self-government body in smaller towns and cities. It is elected for a term of five years and can also dissolve earlier if it fails to function according to the rules laid down by the state government.
Municipal Corporation – The municipal corporation is responsible for the effective running of the local affairs of the cities. It affects the life of the people as it is responsible for the smooth running of their everyday lives.

Q23. What are the benefits of the ‘Silk routes’ to Kings?

Ans.     The reasons as to why kings wanted to control the silk route were to collect taxes from the traders using the route for travelling, to receive gifts and also traders use to give tributes to the kings. Such were the reasons to control the Silk Route. The Silk Route brought many products that impacted big on the West.

Q24. What are major landforms? Explain them.

Ans. The major landforms are mountains, plateaus, and plains. A mountain is a large landform that stretches above the surrounding land in a limited area, usually in the form of a peak. A plateau is an elevated flat-topped tableland standing above the surrounding area. Plains are large stretches of flat land.

Q25. What were the teachings of Mahavira?

Ans. The main teachings of the Mahavira are: He taught a simple doctrine, men and women who wished to know the truth must leave their homes. They must follow the rules of ahimsa, which means not hurting or killing living beings, very strictly.

Q26. What were the means adopted by Ashoka to spread the message to Dhamma?

Ans.    The means adopted by Asoka to spread the message to dhamma were:-
  • He appointed officers known as dharma-mahamatras to spread and explain the message of Dhamma.
  • He wrote his message on rocks and pillars which were erected in different parts of the empire.
  • They were written in Prakrit, the language of the people.

Q27 What are the different functions of the Police?

Ans.
(i)  The police are responsible for maintaining law and order to establish peace in society.
(ii) Whenever there is any case of theft, accident, injury, fight, etc., it is the responsibility of the police to enquire, investigate and take action.
Section – C
Case Study based Questions:

Q28. Read the extract and answer the questions that follow:

A city is divided into different wards and ward councillors get elected. The complicated decisions that affect the entire city are taken by groups of councilors who form committees to decide and debate issues. For example, if bus stands need to be improved, or a crowded marketplace needs to have its garbage cleared more regularly, or there is a ‘nala’ or drain that cuts through the city that needs cleaning etc. It is these committees for water, garbage collection, street lighting etc. that decide on the work to be done. When the problems are within a ward then the people who live in the ward can contact their councillors. For example, if there are dangerous electrical wires hanging down then the local Councillor can help them get in touch with the electricity authority. While the Councillor’s Committees and the councilors decide on issues, the Commissioner and the administrative staff implement these. The Commissioner and the administrative staff are appointed. Councillors are elected.

i)  The city is divided into different wards and ward councillors get________________.

(a) appointed                                                   (b)  elected
(c) Both  (a) & (b)                                           (d) None of these

ii) Who makes the complicated decisions that affect the entire city?

(a) The Commissioner                                                (b) Groups of councilors
(c) Police                                                                      (d) Administrative  staff

iii. What kind of issues are decided and debated by committees?

(a) If bus stands need to be improved                                  
 (b) A crowded marketplace needs to have its garbage cleared more regularly                 
 (c) Drain that cuts through the city that needs cleaning                                           
(d) All of these

iv) TheCouncillor’s Committees and the councilors decide on issues, ___________________ implement these.

(a) councilor                                        (b) the commissioner and administrative staff
(c)  police                                            (d)  people

Q30. Read the paragraph and answer the questions given below: (History)

Siddhartha, also known as Gautama, the founder of Buddhism, was born about 2500 years ago. This was a time of rapid change in the lives of people. Some kings in the mahajanapadas were growing more powerful. New cities were developing, and life was changing in the villages as well. Many thinkers were trying to understand these changes in society. They also wanted to try and find out the true meaning of life. The Buddha belonged to a small gana known as the Sakya gana and was a Kshatriya. When he was a young man, he left the comforts of his home in search of knowledge. He wandered for several years, meeting and holding discussions with other thinkers. He finally decided to find his own path to realization and meditated for days on end under a Peepal tree at Bodh Gaya in Bihar, where he attained enlightenment. After that, he was known as the Buddha or the Wise One. He then went to Sarnath, near Varanasi, where he taught for the first time. He spent the rest of his life traveling on foot, going from place to place, teaching people, till he passed away at Kusinara

I. When was Gautam Budha born?

(a)  2200 years ago                                         (b) 2500 years ago    
(c) 3000 years ago                                          (d) 2000 years ago      

ii) Why did Siddhartha leave the comforts of his home?

a) In search of knowledge               (b) To get more comfort
(c)  Both (a) and (b)                            (d) None of these
iii. Gautam finally decided to find his own path to realization and meditated for days on end under a_____________at Bodh Gaya in Bihar.
(a) Peepal tree                                                  (b) Banyan tree
(c) Mango tree                                                  (d) Apple tree

iv) Where did Buddha teach for the first time?

(a) Sarnath                                                     (b) Varanasi           
(c) Kusinara                                                    (d) None of these

Q31. Read the paragraph and answer the questions given below: (Geography)

There are three types of mountains- Fold Mountains, Block Mountains, and the Volcanic Mountains. The Himalayan Mountains and the Alps are young fold mountains with rugged relief and high conical peaks. The Aravali range in India is one of the oldest fold mountain systems in the world. The range has considerably worn down due to the processes of erosion. The Appalachians in North America and the Ural mountains in Russia have rounded features and low elevation. They are very old fold mountains. Block Mountains are created when large areas are broken and displaced vertically. The uplifted blocks are termed as horsts and the lowered blocks are called graben. The Rhine Valley and the Vosges Mountain in Europe are examples of such mountain systems. Volcanic mountains are formed due to volcanic activity. Mt.Kilimanjaro in Africa and Mt.Fujiyama in Japan are examples of such mountains. Mountains are very useful. The mountains are a Storehouse of water. Many rivers have their source in the glaciers in the mountains. Reservoirs are made and the water is harnessed for the use of people. Water from the mountains is also used for irrigation and the generation of hydroelectricity.

i) Choose the name of one of the oldest fold mountain systems in the world.

(a) Himalaya                                                 (b) Vosges mountain  
(c) Graben                                                       (d) Aravali Range    

ii) What is the name of the mountains in Russia with rounded features and low elevation?

(a) Appalachians                                             (b) Volcanic mountain
(c) Ural Mountain                                    (d) Rhine Valley
iii. How are the volcanic mountains formed?
(a) Due to volcanic activity                          (b) When large areas are broken and displaced vertically
(c) Both (a) and (b)                                         (d)  None of these.

  iv) Mt.Fujiyama in Japan are examples of _________________________mountains .

(a) Volcanic                                                   (b) Garben
(c) Glaciers                                                     (d) Old fold mountains

Q31. Read the paragraph and answer the questions given below: (Civics)

Kalidasa is known for his plays depicting life in the king’s court. An interesting feature about these plays is that the king and most brahmins are shown as speaking Sanskrit, while women and men other than the king and brahmins use Prakrit. His most famous play, Abhijnana Shakuntalam, is the story of the love between a king named Dushyanta and a young woman named Shakuntala. We find an interesting description of the plight of a poor fisherman in this play. The Chinese pilgrim Fa Xian noticed the plight of those who were treated as untouchables by the high and mighty. They were expected to live on the outskirts of the city.
i.What did Kalidasa depict in his plays?
(a) Depicted lives of peasants
(b) Depicted life in the king’s court
(c) Depicted lives of dancers
(d) None of these

What is the interesting feature of Kalidas’ plays?

(a)  The king and most brahmins are shown as speaking Sanskrit
(b) Women and men other than the king and brahmins use Prakrit.
(c) Both (a) & (b)                                                (d) None of these
iii. Abhijnana Shakuntalam is the story of the love between a king named ______________and a young woman named _________________.
(a) fisherman, Shakuntala                                                               (b) Dushyanta ,Shakuntala
(c) Fa Xian, Shakuntala                                                                    (d)None of these.
iii. What was the name of the Chinese pilgrim?
a) Dushyanta                                     (b) Shakuntala
(c) Fa Xian                                      (d) Kalidasa            
Section – D
Long Answer Type Questions. Do any 5 Questions.
Q32. What were the reasons that made Mathura an important town?
Ans. Mathura was (and even today) an important religious city about 2500 years ago because it was located at the crossroads of two major routes of travel and trade—from the northwest to the east and from the north to the south. There were fortifications around the city. It was also important because this city was located at the two main trade and travel routes. The city is known for several temples and shrines.  It was a political and administrative center of Kushanas.
 

Q33. What were the problems that Ashoka wanted to solve by introducing Dhamma?

Ans. By introducing dhamma, Ashoka wanted to solve the problems of religious conflict, animal sacrifice, ill-treatment of slaves and servants, and quarrels between his subjects. There were a number of problems that troubled Ashoka. He wanted that the slaves should be treated like all other human beings and there should be no religious conflicts. There were quarrels in the family and among the neighbors. Slaves and servants were ill-treated. He decided to overcome this problem and try to solve other problems with the introduction of his dhamma.  

Q34. What were the main features of Bhakti? Explain.

Ans. Bhakti is generally understood as a person’s devotion to his or her chosen deity. Those who followed the system of Bhakti emphasized devotion and individual worship of a single god or goddess, rather than the performance of elaborate sacrifices. The main features of bhakti are:
(i) A loving relationship between a devotee and his personal god.
(ii)Bhakti emphasized devotion and individual worship of a god or goodness rather than the performance of elaborate sacrifices.
(iii) Discarding any discrimination based on gender, caste or creed.

Q35. Why are the river plains thickly populated?

Ans. The river plains are thickly populated due to:
(i) A lot of flat lands are available in plains.
(ii)The available land is generally fertile. Hence, plains are the most useful areas for human habitation as well as for cultivation.
(iii) A transport network can also be easily constructed in plains. Thus, plains are very thickly populated regions of the world.
 

Q36. Why is Tropical Rain Forest also called Evergreen Forest? Give any five reasons.

Ans. Tropical rainforest receives high amounts of rainfall i.e. above 200cm. The trees of this forest generally don’t get time to shed their leaves as a result these forests appear green all year round and are hence called tropical evergreen forests.
 

Q37. How does the municipal corporation earn the money to do its work?

Ans. The Municipal Corporation earns the money to do its work from the various taxes paid by the citizens some of which are:
  1. Education tax.
  2. Property tax.
  3. House tax.
  4. Movie tax.
  5. Taxes on shops and hotels.

Q38. What do you understand by the word ‘Government’? List five ways in which you

think the government affects your daily life.
Ans.     Government is the mechanism or group which governs or implements Decisions in an organised manner formed under certain rules. Five ways in which government affects our daily life are:
1)It protects the boundaries of the country and maintains peacefulness with other countries.
2)It takes action on many social issues
3)It ensures the welfare of the citizens and provides them with hospitals.
4)It ensures that food and water is being supplied to people.
5)It helps in running postal and railway services.
 

Q39. Why do the poles experience about six months of day and six months of night? Explain briefly.

Ans. The poles experience about six months of day and six months of night due to the tilt of the earth on its axis. Because of this tilt, each pole is tilted towards and away from the sun for about six months each. When the North Pole is tilted towards the sun, it experiences continuous daylight for six months
Section – E

Q4. Map Skill Based Questions:

(I) Locate and label the following on a political map of India:
(Do any two)
 (a) Patliputra
(b) Mathura
( c) Ujjain
(ii) On an outline map of India, locate and label the following:
(Do any three)
(a) Tropic of Cancer
(b) Lakshadweep Island
( c) Uttrakhand
(d) Great Indian Desert

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top